Västra Nylands Marthadistrikt

VÄSTRA NYLANDS MARTHADISTRIKTS RESA TILL MARTA CENTR,S I RIGA

25.09.2018 kl. 20:51

Måndagen 30 juli åkte förväntansfulla marthor iväg. Vår distriktsordförande Inga Mannström och undertecknad hade före avresan besökt Fynda i Ekenäs för att förse oss med förnödenheter Iluta önskat till deras ”anonyma lägenhet” (Ekenäs nejdens svenska församlings loppis Fynda för flera gånger per år saker till Lettland, även Iluta kände till dem). Flera marthor hade kaffe med sig, även det var önskat.

 

Ralf Wikström körde bussen och hör liksom till marthorna. Vi åkte över med Viking Gabriella och kom hem med XPRS. I Tallinn väntade vår guide Inge på oss ,för flera är hon en gammal bekant och alltid lika trevlig att träffa. Vår resa började med en kort guidning i staden och så bar det av mot Riga. Vi kunde konstatera att deras vägar är i bättre skick än våra. Storkfamiljer såg vi också, men torkan hade även här varit svår.

 

Vi bodde på hotell Latvija riktigt i centrum. Tisdag förmiddag blev det en guidad tur i Gamla stan. Det kändes skönt att få komma in i bussen med luftkonditionering då det var +34 ute. Nu kom då höjdpunkten på vår resa - mötet med Iluta och flickorna på centret. Vi kände oss verkligt välkomna och de var tacksamma över det vi hade med till dem. Vi fick höra om deras arbete, hur trögt det går framåt och hur oförstående myndigheterna är. De längtar efter att kunna få igång liknande skyddshem som vi har, denna ”anonyma lägenhet” är den första och den var redan i användning. Det var många som ställde frågor som besvarades. Vårt besök varade några timmar. Iluta bjöd vi på middag på kvällen så där fortsatte pratet. Det vi alla märkte var att vårt besök var värdefullt. Marthaförbundets stöd alla dessa år har betytt mycket för dem. Alla som deltog i resan sa att de nu verkligen förstår detta arbete de gör där.

 

Onsdagen var en ”kulturell dag” då vi besökte Rundale slott med sin vackra park som ligger 80 km från Riga. På hemvägen därifrån åkte vi via badorten Jurmala, och några marthor passade på att ta ett svalkande dopp i havet.

 

Torsdag morgon var det dags att styra kosan hemåt. En tur till Pärnu sommarhuvudstaden gjordes. Stickglada damer ville fylla på garnlagret så till Karnaluks skulle vi och de vanliga inköpsställena i Tallinn. Här tog vi avsked av Inge som verkligen informerat och berättat om livet förr och nu i dessa länder. Ack så nära de varit men nog en skrämmande tid, måtte det aldrig upprepas. Vi var ett så trevligt martha sällskap - marthor har ju alltid trevligt tillsammans. Vi hade även marthor från Esbo och Helsingfors vilket gladde oss mycket. Fulla av intryck från vår resa skall vi nu jobba ännu ivrigare för våra martasystrar och informera om deras arbete där.

 

Catharina Hindrén, reseledare

Josefin Ahlgren-Spolander
Kontaktuppgifter

Kontakt

Inga Mannström
Ordförande
inga.mannstrompp1.inet.fi
040 5076 465
Josefin Ahlgren-Spolander
Sekreterare
josefin.ahlgrenspolandergmail.com
041 5019 179
Gunilla Räikkönen
Kassör
gunilla.raikkonengmail.com